דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יורם אהרוני | כדורגל | 31/07/2022

ביצוע תרגיל "ירידות נורדיות" במועדוני כדורגל בליגת האלופות ושיעור פציעות המסטרינגס

(בתמונה: תרגיל "ירידות נורדיות". התמונה מאתר: fit as a physio - https://www.fitasaphysio.com/hamstring-prehab.html)

תקציר מאמר של חוקרים משוודיה
פגיעות בשרירי הירך האחוריים (המסטרינגס)  נפוצות למדי אצל שחקני כדורגל. מחקרים קודמים מצאו כי בקבוצות בהן נעשה שימוש קבוע בתרגיל "ירידות נורדיות"  - The Nordic Hamstring Exercise (NHE)  יש שיעור נמוך יותר של פציעות בהמסטרינגס. בתרגיל זה עומד המבצע על ברכיו כשקרסוליו אחוזים היטב (על ידי בן זוג או באמצעות מתקן כלשהו). המבצע מטה את גופו לפנים ומנסה להתקרב ככל האפשר עם החזה למשטח.  הוצעה תוכנית בת 10 שבועות לתקופת ההכנה לעונה כדי להתקדם בתרגיל זה בהדרגה. 

התוכנית


התוכנית מוצגת בטבלה מספר 1:

 

שבוע

מספר אימונים

מספר סטים

 מספר חזרות בסט

1

1

2

5

2

2

2

6

3

3

3

8-6

4

3

3

10-8

10-5

3

3

12-8

המשך העונה

1

1

12-8

 

 

אופן ביצוע המחקר

במחקר נאספו נתונים מ-17 קבוצות כדורגל מתוך 32 קבוצות שהעפילו לשלב הבתים בליגת האלופות של אירופה בעונת 2020/2021. 4 קבוצות היו מאנגליה, 3 מגרמניה, 2 מאיטליה וקבוצה אחת מספרד, פורטוגל, צרפת, רוסיה, הולנד, בלגיה, אוקראינה והונגריה.
בכל קבוצה מונה איש קשר עם החוקרים שדיווח על מידת השימוש בתרגיל ועל שיעור הפציעות. הדיווח על מידת השימוש בתרגיל היה באמצעות שאלון שכלל בין היתר את השאלות הבאות:
•    האם אתה מכיר את התוכנית לצמצום פציעות המסטרינגס באמצעות NHE? (תשובות אפשריות: כן; לא.)
•    האם  שחקני הקבוצה ערכו את התוכנית של 10 השבועות? (תשובות אפשריות: כן; כן, אך רק ל-7 עד 9 שבועות; כן, אך רק ל-5 עד 6 שבועות; כן, אך רק ל-4 שבועות או פחות מכך; לא).
•    אילו שחקנים ביצעו את התרגיל? (כל שחקני הקבוצה הראשונה; רק שחקנים עם היסטוריית של פציעות בהמסטריגנס;  בחירת שחקנים לפי קריטריון אחר).
•    איזה אחוז משחקני הקבוצה הראשונה ביצע את התוכנת של 10 השבועות בהכנה לעונת 2020/2021? (75% ומעלה; 74-50%; 49-25%; פחות מ-25%).
•    האם בהמשך העונה בוצע "אימון תחזוקה" אחד בשבוע (כל שבוע; ברוב השבועות; מדי פעם; כלל לא)
•    אילו שחקנים ביצעו את אימון התחזוקה במשך העונה? (כל השחקנים; רק שחקנים עם היסטוריה של פציעות; קריטריון אחר).
•    איזה אחוז משחקני הקבוצה ביצע את אימון התחזוקה השבועי? (75% ומעלה; 74-50%; 49-25%; פחות מ-25%).
•    האם בוצע פרוטוקול אחר של תרגיל NHE כהכנה לעונת 2020/2021? (במידה שכן נדרש פירוט הפרוטוקול).
•    האם שחקנים התלוננו על קשיים בביצוע התרגיל או אחריו? (הרבה; לא מעט; מעט; כלל לא).
•    האם יש שימוש בתרגילים אחרים בקבוצה במטרה לצמצום פציעות בהמסטרינגס (אם כן נדרש פירוט).
•    עד כמה אתה מרוצה מביצוע התרגיל בקבוצתך? (מאד לא מרוצה; לא מרוצה; אין לי דעה; מרוצה; מרוצה מאד).
•    בהקשר לתרגיל NHE התייחס לכל היגד אם אתה מסכים לו או לא: התרגיל מקטין את שיעור הפציעות, התרגיל מעמיד לרשות המאמן יותר שחקנים כשירים למשחק, התרגיל מזרז החלמה מפציעות, התרגיל מצמצם פציעות חוזרות, קל לשכנע שחקנים לבצע את התרגיל, השחקנים אוהבים לבצע את התרגיל ומאמינים בתוצאותיו; התרגיל גורם לכאבים לשחקנים; התרגיל משפר מהירות והאצה; התרגיל משפר כוח. על כל אחד מההיגדים התשובות האפשריות היו: מסכים לחלוטין, מסכים חלקית, אין לי דעה, לא מסכים חלקית, כלל לא מסכים.
•    באיזו תוכנית תרצה להשתמש בעתיד לצמצום פציעות בהמסטריגנס? (רק בתוכנית של NHE; NHE בשילוב תרגילים אחרים; בתרגילים אחרים; אין לנו תוכנית כזו; עדיין לא חשבנו על כך).


תוצאות


רק קבוצה אחת דיווחה על ביצוע של התוכנית בת 10 השבועות וגם על המשך ביצוע אימון תחזוקה אחד בשבוע. שתי קבוצות נוספות ביצעו תוכנית של פחות מ-10 שבועות והמשיכו עם אימון תחזוקה שבועי לאורך העונה ושתי קבוצות ביצעו אימון אחד של התרגיל לאורך העונה אך לא ביצעו את התוכנית בעונת ההכנה. ב-11 קבוצות התרגיל בוצע רק אצל שחקנים עם היסטוריה של פציעות המסטרינגס או בתהליך השיקום מפציעה. בקבוצה אחת לא בוצע התרגיל כלל. בהתאם לתשובות חילקו החוקרים את המועדונים לשתי קבוצות: בקבוצה אחת נכללו 5 מועדונים בהם ביצעו את התרגיל כל השחקנים ובקבוצה השנייה נכללו 11 המועדונים בהם ביצעו את התרגיל רק שחקנים עם היסטוריה של פציעות או שחקנים בתהליכי שיקום.
טבלה מספר 2 מסכמת את שיעורי הפציעות בשתי הקבוצות:
    

 

כל השחקנים ביצעו

רק שחקנים עם היסטוריית פציעות ביצעו

מספר פציעות ל-1000 שעות באימונים

0.7

1.0

מספר פציעות ל-1000 שעות במשחקים

2.3

6.5

מספר פציעות חוזרות בהמסטריגנס ל-1000 שעות

0.1

0.4

 

שביעות רצון מהתרגיל – 11 מועדונים דיווחו על שביעות רצון מהתרגיל. 15 מועדונים דיווחו כי ימשיכו להשתמש בתרגיל כחלק מהתוכנית שלהם למניעת פציעות אך זה לא יהיה התרגיל היחיד בו ישתמשו.
תלונות – ב-13 מועדונים דווח על תלונות של שחקנים על התרגיל. ב-12 מהמועדונים היה מדובר על מעט תלונות ובמועדון אחד  דווח על מספר  לא קטן של תלונות. רוב התלונות התייחסו לכאבים בשרירים אחרי ביצוע התרגיל.


דיון בממצאים


הממצא העיקרי של המחקר היה השיעור הנמוך של ביצוע התרגיל במועדונים, נמוך אפילו מהשיעור שנמצא במחקרים קודמים. בולטת הסתירה בין הגישה החיובית של המועדונים לתרגיל לבין שיעור ביצועו הנמוך.
הממצא הבולט השני הוא שבקבוצות בהן ביצעו את התרגיל כל השחקנים, שיעור פציעות ההמסטרינגס במשחקים היה נמוך  באופן מובהק מאשר במועדונים בהם ביצעו את התרגיל רק שחקנים עם היסטוריה של פציעות.
איך אפשר להסביר את הסתירה בין הגישה החיובית לתרגיל לבין שיעור ביצועו הנמוך?  ביצוע תוכנית אימוני כושר בקבוצת כדורגל מקצוענית הוא לא פשוט ועל תוכנית האימון מחליט המאמן הראשי ולא אנשי צוות הכושר. קבוצות מקצועניות נדרשות לא פעם לשחק פעמיים בשבוע ולנסוע למשחקים במשך שעות ארוכות ובשגרה כזו קשה ליישם תוכנית של אימוני כושר. המאמן הראשי עשוי לרצות להקדיש את רוב זמן האימון לתרגול מצבים במגרש ולהקדיש פחות זמן לאימוני כושר. כמו כן, מאחר שברוב המועדונים היו תלונות של שחקנים על התרגיל, למרות שמספר המתלוננים בדרך כלל לא היה גדול, הייתה לכך אולי השפעה על המוטיבציה לבצע את התרגיל.
נקודה נוספת אליה מתייחסים החוקרים היא שביצוע התרגיל הראה קשר מובהק רק לפציעות שנגרמו במשחקים וההבדל בין שתי הקבוצות לגבי פציעות באימונים לא היה מובהק. הם משערים כי לאורך העונה, השחקנים משקיעים מאמצים גדולים במשחקים ולכן הם מועדים יותר לפציעות בהם בעוד האימונים נערכים בעצימות נמוכה יותר ולכן בהם השחקנים פחות מועדים לפציעות.
 כיצד יכולים אנשי צוות הכושר לנסות לשכנע את מקבלי ההחלטות במועדונים לשלב יותר את התרגיל באימונים?  אין עדיין הסכמה גורפת בנושא כמות הביצוע הנדרשת של התרגיל כדי לצמצם פציעות אך מתוצאות מחקר זה משתמע כי גם בקבוצות בהן בוצע אימון אחד של התרגיל לאורך כל העונה, על ידי כל שחקני הקבוצה, שיעור הפציעות היה נמוך יותר ועל אנשי המקצוע לנסות להתעקש על ביצוע של אימון אחד כזה לאורך כל העונה, לכל הפחות


מקור: 


Ekstrand J, Bengtsson H, Walden M, et al
Still poorly adopted in male professional football: but teams that used the Nordic Hamstring Exercise in team training had fewer hamstring injuries – a retrospective survey of 17 teams of the UEFA Elite Club Injury Study during the 2020–2021 season
BMJ Open Sport & Exercise Medicine 2022;8:e001368. doi: 10.1136/bmjsem-2022-001368


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.